Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een 3D TV?

Shrek 3D-contentWanneer is het beste moment om een 3D TV aan te schaffen? Dat weten wij eerlijk gezegd ook niet precies. Momenteel zijn bijna alle 3D TV’s die op de markt zijn, alleen te bekijken met behulp van een 3D bril. Achter de schermen zijn bedrijven als Philips, Toshiba en ZeroCreative.com druk bezig met de productie van een televisie waarbij deze content ook zonder bril waarneembaar is. De eerste prototypen zijn intussen op de markt en ook de eerste consumenten versies verschijnen langzaam op verschillende elektronica beurzen. Nintendo heeft met de 3DS de grote primeur om 3D zonder bril aan het grote publiek te tonen. Eén ding is in ieder geval zeker: indien u nieuw een 3D TV aanschaft dan bent u voorloper op de markt en kunt u gezien de huidige ontwikkelingen nog zo 5-10 jaar mee!


Waarom een 3D TV aanschaffen?

Een 3D TV bied zeker meerwaarde voor mensen die opzoek zijn naar een extra uitdaging als u bent uitgekeken op uw: platte TV, Blu-ray en 5.1 surround. De toegevoegde waarde van 3D ligt op dit moment bij films. Een 3D televisie zorgt voor een extra dimensie bij het bekijken van een beeldscherm. De diepte die 3D in het scherm kan creëren zorgt ervoor dat er ook producten naar voren toe zullen komen. Voor sommige mensen die alleen veel televisieprogramma’s kijken zal de meerwaarde op dit moment nog niet heel groot zijn. Kijkt u veel films en sportwedstrijden en houdt u wel van een extra gadget in huis, dan is een 3D TV precies wat u zoekt. Een 3D televisie kan gewoon 2D content afspelen zoals u op dit moment gewend bent. U kunt dus gewoon op de oude manier televisie blijven kijken. Als u serieus aan het nadenken bent om een 3D TV aan te schaffen, dan moet u eerst nadenken wat het best bij u zou passen. Bekijk op deze pagina de speciale checklist om de kijken of u toe bent aan een 3D televisie!

3D-ready of Full-3D?

Dit is een erg groot verschil! Let hier zeker op als u de prijzen van verschillende modellen aan het vergelijken bent. Een 3D-ready televisie is een model dat nog niet geschikt is voor het afspelen van 3D-beelden op de televisie zelf. Om een 3D-ready televisie als een Full-3d televisie te laten functioneren, is altijd de afschaf van een extra speciale 3D-module nodig. Een televisie die als aanduiding Full-3D heeft zal gelijk geschikt zijn voor het afspelen van 3D-content. Hier is dus geen aanschaf van een extra module voor nodig. Zijn er ook overeenkomsten? Jazeker, als een 3D-ready televisie tot een Full-3D televisie is geüpgrade, dan moet u alsnog gebruik maken van een speciale 3D bril om de 3D-beelden ook daadwerkelijk te kunnen bekijken. Beide claims zeggen dus helemaal niets over het gebruik van wel of geen bril.

Wat kan ik bekijken om mijn 3D TV

Een 3D TV kan alleen content in 3D weergeven die geschoten is in twee verschillende 3D beelden. Bij een 3D TV hangt alles af van de grote van het scherm en de afstand die u van de televisie af zit. De 3D beelden komen uit de televisie en de best mogelijke 3D ervaring is een zo groot mogelijk scherm of een korte afstand tot het beeldscherm. Op dit moment zijn er voornamelijk films te krijgen die u kunt afspelen op een Blu-ray speler die 3D-content ondersteund. Daarnaast komt er ondertussen steeds meer content beschikbaar op speciale 3D kanalen waar mensen ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de kwaliteiten die een 3D TV te bieden heeft. Hou de komende jaren rekening dat er voornamelijk sport en films als 3D-content zal worden aangeboden.

Ik hoor veel mensen over Avatar. Wat is dit precies?

Avatar is een sciencefiction film uit 2009 die is geregisseerd door James Cameron. De gehele film is een stereoscopische (3D) geregisseerd waardoor het grote publiek in de bioscoop voor het eerst werd geconfronteerd door een film die geheel in 3D was opgenomen. De film was wereldwijd een groot succes en heeft er min of meer voor gezorgd dat de grote elektronica fabrikanten de ontwikkeling van 3D TV’s weer in rap tempo hebben opgepakt. Tijdens de economische crisis van 2008 twijfelde veel fabrikanten of de 3D TV wel snel rendabel zou kunnen worden op de consumentenmarkt. Door het succes van Avatar in 3D worden er tegenwoordig veel meer films in 3D geschoten. In de bioscopen heb je daarom ook vaak de keuze om naar een 3D uitvoering te gaan of juist niet. De verwachting is dat in de toekomst bijna alle films die in de bioscoop zullen draaien in 3D zullen zijn.

We kunnen dus concluderen dat door het overweldigde succes van de film Avatar, en het lef van James Cameron om deze film geheel in 3D te produceren, de markt compleet wakker is geschut. In Nederland werd de film door ruim 1,7 miljoen mensen bezocht in de bioscoop. Hoezo niet rendabel?

Beleef films en sportwedstrijden als nooit tevoren

De overstap van een ouderwetse televisie naar een superslank design model, het veranderen van 4:3 naar een 16:9 breedbeeld scherm, kijken van een film of programma in HD kwaliteit met levensecht geluid en de unieke ervaring die een blu-ray film u kan bieden. Dit zijn voorbeelden van de spectaculaire technologische ontwikkelingen op het gebied van televisie in de 10 jaar.

Ervaar nu met uw eigen ogen een sportwedstrijd alsof u er zelf bij bent. Met een 3D TV kunt u dit vanaf uw eigen bank beleven. Bekijk een van de pagina’s voor meer informatie over de verschillende merken.